sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Älkää nyt hermostuko, mutta

Keneltäkään ei varmaankaan ole jäänyt huomaamatta vilkas keskustelu lauantaina (1.9.2007) ilmestyneestä "Muotitytöt" -lehtijutusta joka siis julkaistiin Kuukausiliitteessä (teksti Joanna Palmen) ja käsitteli suhteellisen tuoretta ilmiötä suomessa, muotiblgeja. Kaikkialla missä jutusta on kirjoitettu, ihmiset ovat kiehuneet raivosta mutta minusta juttu ei ollut niin paha. Julkaisen tämän silläkin uhalla että olen boikotissa seuraavaksi.

Juttuun oli haastateltu suhteellisen nuoria bloggaajia ja toimittajan ikää tietämättä arvioisin hänet kuitenkin yli kolmekymppiseksi, toimittajan huomiothan olivat kuin äidin kanssa juttelisi. Tottakai siinä tulee yhteen törmäys kun kaksi täysin eri sukupolven edustajaa yrittävät esittää omaa näkemystään tämän hetken kuumimmista jutuista. On selvää että keski-ikäinen ottaa humioon vaatteen alkuperämaan teiniä useammin koska sillä vanhemmalla on jo rahaakin paljon enemmän käytössään, niin typerältä kuin edellinen kuulosti niin rahastahan siinä on kyse ostaako teini mielummin vaatteensa henkka maukasta kuin hienostoputiikista mihin hänen on säästettävä kuukausitolkulla. Minun mielestäni toimittaja ei suinkaan pilkannut muotibloggaajia vaan oli erimieltä! Hän on elänyt erilaisen nuoruuden kuin me ja meidän lapsemme tulevat elämään vielä erilaisemman.

Toimittajan näkökulma on oikeasti aikuisen, hänen ei tarvitse ymmärtää miksi me haluamme esitellä uutta kynsilakkaamme omissa blogeissamme eikä meidän tarvitse ymmärtää miksi hän ei ehkä käytä kynsilakkaa lainkaan. Jos otamme tämän aiheen esille omien vanhempiemme kanssa niin eiväthän hekään sitä ymärrä mutta eivät he meitä pilkkaakaan vaan kertovat ja neuvovat parhaansa mukaan mutta omasta näkövinkkelistään jolloin seuraa molemmin puolista silmien pyörittelyä.

Jutussa toimittaja esitti oman mielipiteensä kirjoittamalla "Pysähdytäänpäs nyt vähän kauhistelemaan.." mutta on heti seuraavaksi haastatellut Taloussosiologian dosentti Terhi-Anna Wilskaa joka taas ei suostu kauhistelemaan vaan toteaa puolustavaan sävyyn että ajat ovat erilaisia. Jutussa toimittaja antaa oman mielipiteensä, kysyy tyttöjen mielipiteen ja antaa asiantuntijan kertoa omansa joten mikä meni pieleen? Ei mikään,niinhän niitä lehtijuttuja kirjoitetaan.

Karan blogissa juttu on aiheuttanut valtavan kommenttivyöryn ja yksi kirjoittaa että "..eikö lehtijuttujen pitäisi olla puolueettomia ja esittää asiat faktoina?" Lehtijutut eivät ikinä ole puolueettomia, ikinä ja mitä faktoihin tulee niin mitä siinä oli esitetty faktana joka olisi oikeasti fiktiota?

No niin minä tästä nyt luikin pakoon.


EDIT: Toimittaja ei ole reilusti yli kolmekymppinen vaikka näin virheellisesti arvioinkin. Tahaton ikärasisimini on huomattu Toimittaja Joanna Palmenin omassa blogissa johon on linkitetty muitakin artikkelia kommentoinutta blogia. En ole ammattilainen, enkä siis osaa kirjoittaa kovinkaan hyvää tekstiä niin valitettavasti päästän tällaisia sammakoita, tarkoitukseni ei missään nimessä ollut loukata.

13 kommenttia:

Milja kirjoitti...

Olen kyllä täysain eri mieltä siitä, että lehtijutut pitäisi esittää faktoina. Ei todellakaan, kantaahan on suotavaa ottaa, sitä jopa täytyy ottaa!

Mutta Palménin jutun sävy oli ilkeän ivallinen. Siinäkin missä hän päällisin puolin puhui positiiviseen sävyyn, kantautui rivien välistä ilkikurinen ironia. Minua myös raivostuttaa hänen tekemänsä yleistys muotiblogien pinnallisuudesta; joukkoon toki mahtuu roskaa, mutta myös syvällisempiäkin tekstejä.

Ja mainittakoon vielä se, että mukana oli muutama todella nuori tyttö, jota hän lähti riepottelemaan typerinä kulutusbimboina. Toki ei voi teinejä pitää täydessä lintukodossa, mutta tuo oli vähän ilkeää.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi, lily's... Luin sen jutun enkä olisi uskonut, että se herättää täällä näin paljon porua - olen tosin vanhempi (late 20s...) mutta kyse oli kuitenkin hesarin jutusta eikä esim. demi-lehden (tai mikä onkaan nyt se nuorten lehti)...

Hyviä pointtejakin siinä oli, tyttöjen vs. poikien jutut ja rahat.

Joka tapauksessa... Vaikea sanoa mitään olematta liian "holhoava" ;)

Sonja kirjoitti...

Olen nyt muutamasta blogista lukenut tilitystä tämän lehtijutun tiimoilta, mutta Hesaria en enää tilaa, joten itse juttua en ole päässyt näkemään (saatan siis olla väärässä, mitä joihinkin asioihin tulee.)

Kaikkien lehtijuttujen ei tarvitse olla neutraaleja (pakinat, kolumnit, kaikki puoluelehdet) ja olen käsittänyt, että Kuukausiliiteen tavoite on olla "äitilehteään" Hesaria syväluotaavampi ja kantaaottavampi.

Oikeastaan journalistihan tuossa vain kertoi oman mielipiteensä ja uskomuksensa muotiblogeista. Hänelle ne näyttäytyvät alaikäisten pinnallisten tyttöjen harrastuksena ja koska olemme oikeusvaltiossa, ei kukaan voi häntä tämän takia ampua, edes jalkaan. Jos joku on niin johdateltavissa ja mediakritiikitön, että muodostaa käsityksensä muotibloggaajista tämän jutun perusteella, niin siitä vain; ei tyhmyyskään ole rangaistavaa.

Mitä sen sijaan väärinymmärretyiksi tulleet muotibloggaajat voisivat tehdä, on vaikuttaminen journalistisin keinoin. Kuka estää kirjoittamasta vastausta yhtä piilopilkalliseen sävyyn lehtijutun luojalle itselleen tai laatimasta tulikivenkatkuista noottia yleisöosastolle? Ei kukaan.

Salla kirjoitti...

Juttu oli mielestäni ivallinen ja paskamainen, sillä on erittäin typerää mennä puhumaan tuohon sävyyn niinkin nuorista tytöistä, mitä jutussa oli! Ihan eria asia olisi ollut, jos haastateelut olisivat olleet kasvottomia!

Sitä paitsi jutussa katseltiin asiaa ainoastaan yhdestä näkökulmasta, eikä edes mainittu, että kaikki muotiblogit eivät suinkaan ole samanlaisia!

Anonyymi kirjoitti...

Jes, vihdoin joku jolla on silmät auki ja aivot päällä-asennossa!
Hyvä.

Lily kirjoitti...

Kiitoksia kaikille hyvistä kommenteista, asia jakaa hyvin vahvasti mielipiteet mutta pysyn edelleen omassa kannassani :)

Mielestäni kenestäkään ei tehty idioottia itse jutussa mutta ne joiden mielstä tehtiin niin olisi kuitenkin syytä pysyä asiallisena eikä toivottaa toimittajalle haistatteluja (ei siis kukaan teistä minun kommentoijista!), minusta se on äärimmäisen lapsellista ja osoittaa huonoa käytöstä.

Hauskaa alkuviikkoa kaikille :)!

Anonyymi kirjoitti...

Vendeta: mutta kun ne tytöt ovat typeriä kulutusbimboja! Voi kun edes heidän vanhempiensa silmät aukeaisivat jutun myötä.

äppelblom kirjoitti...

Olen itse osittain samaa mieltä.
Se mikä minua ärsytti siinä jutussa oli ehkä se kun oli haastateltu ja otettu kuvia monesta tytöstä ja sitten lopuksi koko juttu oli vain toimittajan näkökulmasta. Näitä bloggaajia ei olisi edes tarvittu tähän juttuun.
Sitä paitsi pitää muistaa että kuukausiliitteen jutut ovat melkein aina kirjoitettu sarkastiseen ja irooniseen sävyyn!

Lily kirjoitti...

Niin mutta toimittaja kyseenalaisti omat mielipiteensä kuitenkin kysymällä myös muilta mielipidettä.

Totta,jututhan on tehty vähän ironisiksi->samassa lehdessä oli juttu suomalaisista karaokelaulajista ja voi vaikka vannoa ettei koko suomen kansa luule sen jutun perusteella kaikkien karaokelaulajien olevan samanlaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole ko.juttua nähnyt. Mutta herranjestas sentään...Kyllähän jokaisella on oikeus jättää lukematta ne jutut jotka ei itseään kiinosta. En minäkään lue moottoriurheilu aiheisia juttuja.Olen kohta 40.v. ja luen ahkerasti erilaisia muotiblogeja. Minua ei kyllä kiinnosta "päivän asu" kuvat/jutut niinkään, vaan se kaikki muu. Tilailen ahkerasti kosmetiikkaa/kynsilakkoja maailmalta ja blogeista saa niihin juuri hyviä vinkkejä.
Mikä on blogin tarkoitus. Olla tekijänsä henkilökohtainen päiväkirja....luulisin

Lily kirjoitti...

Anonyymi: näin juuri ja sehän on bloggaajasta kiinni millaisen blogin hän luo ja millaisia lukijoita se kiinnostaa. Varmasti ne joille jäi muotiblogeista tyhjänpäiväinen kuva niin tutustuttuaan joko ovat samaa mieltä tai sitten muuttavat sitä, ei se ole meidän päätettävissä :)

Anonyymi kirjoitti...

Itse innostuin muotiblogeista vasta niistä lukemieni lehtijuttujen jälkeen. Koin Kuukausiliitteen jutun ihan lämminsävyiseksi ja mukavaksi, mutta ehkä olen vain typerä aloittelija, joka ei ymmärrä kuinka muotibloggaajien kunniaa on loukattu. huojentavaa joka tapauksessa tietää ettei se kaikkien muidenkaan mielestä ollut ihan niin hirveää.

Lily kirjoitti...

V: Itselleni jäi myöskin nimenomaan lämmisävyinen fiilis jutuista ja jolle olisi jo tällainen tyhjäpäinen muotibloggaaja ;) niin olisin varmasti alkanut jutun perusteella näitä blogeja seuraamaan.